بویینگ های مهمان امیرآرش فرخ - استاد دانشگاه و نویسنده
شنبه, ۱ خرداد ۱۳۹۵، ۰۶:۳۵ ق.ظ
بنام بیتا
"بویینگ"
امیرآرش فرخ - نویسنده - دانشجوی خلبانی
(ویلیام ادوارد بوئینگ ( صنعتگر پیشتاز آمریکایی و پایه گذار شرکت هواپیماسازی بوئینگ
بوئینگ در شهر دیترویت ایالت میشیگان در یک خانواده آلمانی تبار ثروتمند زاده شد. وی پس از پایان تحصیل از دانشگاه ییل در سال۱۹۰۳ به کار خرید و فروش الوار روی آورد. او که در کنار مدیریت شرکت چوب خود تجربیاتی در طراحی قایق نیز داشت، پس از بازدید از یک نمایشگاه در سیاتل و دیدن ماشین پرنده برای نخستین بار شیفته هواپیما شد. ویلیام ادوارد بوئینگ در سال ۱۹۵۶، سه روز پیش از هفتاد و پنجمین زادروزش درگذشت
. "بوئینگ" بزرگترین شرکت هوافضای جهان و پیشرو در زمینه تولید هواپیماهای جت تجاری و سیستم های دفاعی، فضائی و امنیتی در سال 1916 توسط "ویلیام بوئینگ" تاسیس شده است. این شرکت فعالیت خود را با سرمایه اولیه صد هزار دلاری و با نام شرکت "محصولات هوایی پاسفیک" آغاز کرد. اما یک سال بعد به بوئینگ تغییر نام داد. در ابتدا، بوئینگ به ساخت هواپیماهای کوچک به ویژه نمونه هایی با قابلیت فرود بر روی آب مشغول بود که به "مدل C" مشهور بودند.
در سال 1918 و پس از پایان جنگ جهانی اول موج عظیمی از هواپیماهای ارزان و کارکرده ارتشی به بازار هواپیماهای تجاری سرازیر شدند و کار برای فروش هواپیماهای نو بوئینگ دشوار شد. در نتیجه این شرکت حوزه فعالیت های خود را تغییر داد و به تولید میز، مبلمان و قایق مشغول شد. اما در سال 1919 با تولید "مدل "B1، بوئینگ جدی تر از گذشته فعالیت های خود در صنعت هوانوردی را دنبال کرد.
در سال 1928 مدل "B1E" با قابلیت حمل چهار سرنشین و سپس مدل 80 با قابلیت حمل 12 سرنشین از سوی بوئینگ عرضه شدند. در سال 1934 و به واسطه "قانون پست هوایی"، خطوط هوایی و تولیدکنندگان از اینکه تحت چتر حمایتی یک شرکت باشند، منع شده و در نتیجه، بوئینگ به سه شرکت کوچکتر "Boeing Airplane Company"، "United Airlines" و "United Aircraft Corporation" تقسیم شد. پس از این رویداد، ویلیام بوئینگ سهام خود را فروخته و این شرکت را ترک کرد.
در سال 1957 بوئینگ بمب افکن بسیار موفق و مشهور "B52" را تولید کرد و در همان سال جت مسافربری 707 را نیز روانه بازار کرد. پس از آن و در طی یک دهه مدل های 727، 737 و 747 نیز به خانواده سری 7 بوئینگ اضافه شدند. در همین دوران بود که بوئینگ همکاری های خود با سازمان فضایی "ناسا" در زمینه طراحی و تولید موشک و سفینه های فضایی را افزایش داد.
بوئینگ سابقه ای طولانی در زمینه نوآوری و امور هوا فضا داشته و همچنان فعالیت های خود را برای تامین تقاضا و نیاز مشتری هایش گسترش می دهد. از جمله توانایی ها و ظرفیت های این شرکت می توان به طراحی و تولید هواپیماهای تجاری کارآمد، سیستم های یکپارچه نظامی و دفاعی، ارائه راهکارهای دقیق در زمینه فناوری هوایی و ... اشاره کرد.
دفتر مرکزی این شرکت در شهر شیکاگو واقع شده و دارای بیش از 170 هزار نفر کارمند در آمریکا و 70 کشور جهان است. از این رو، بوئینگ یکی از متنوع ترین، بااستعدادترین و مبتکرترین نیروهای کار جهان را در اختیار دارد. بیش از 140 هزار نفر از کارمندان این شرکت دارای مدرک دانشگاهی در رشته های مختلف تجاری و فنی از بیش از 2 هزار و 700 کالج و دانشگاه در سراسر جهان هستند.
فعالیت های این شرکت به دو بخش "هواپیماهای تجاری بوئینگ" و "دفاع، فضا و امنیت بوئینگ" تقسیم می شود. حمایت کننده این دو بخش "شرکت سرمایه ای بوئینگ" که تامین امور مالی جهانی این شرکت را انجام می دهد، است. "گروه خدمات بوئینگ" نیز طیف گسترده ای از خدمات را در سراسر جهان ارائه می کند و بخش "مهندسی، عملیات و فن آوری بوئینگ" به توسعه، حمایت، به کارگیری و کسب فناوری ها و فرآیندهای مبتکرانه کمک می کند.
بخش هواپیماهای تجاری بوئینگ
با توجه به قدمتی نزدیک به یک قرن، بوئینگ به مدت بیش از 40 سال عنوان برترین تولید کننده هواپیماهای جت تجاری جهان را در اختیار داشته است. این در حالی است که با ادغام دو شرکت بوئینگ و "مکدانل داگلاس" در سال 1997، سابقه بوئینگ در این زمینه با تاریخچه هواپیماهای داگلاس گره خورده و در مجموع به میراثی 70 ساله در رهبری صنعت هوانوردی تجاری مبدل شد.
امروزه محصولات تجاری مطرح بوئینگ شامل خانواده های 737، 747، 767 و 777 و جت های کوچک این شرکت می شود. فعالیت های اخیر این شرکت نیز بر تولید مدل 787 دریم لاینر و 747-8 متمرکز بوده است. تقریبا 12 هزار فروند هواپیمای تجاری این شرکت در سراسر جهان عملیاتی بوده که حدود 75 درصد از ناوگان هوایی جهان را شامل می شود.
بوئینگ همچنین از طریق بخش "خدمات آموزش و پرواز" خود که بزرگترین و جامع ترین ارائه کننده خدمات در این زمینه است، به آموزش خدمه پرواز و اپراتورهای نگهداری هواپیماهایی که دارای بیش از 100 صندلی هستند، می پردازد.
بخش دفاع، فضا و امنیت بوئینگ
ارائه خدمات به سیستم های پیشرفته و ارتقای تاسیسات هوایی، دریایی، زمینی و فضایی ارتش ها، دولت ها و مشتری های دیگر در دستور کار این بخش قرار دارد. علاوه بر طراحی، تولید، بهسازی و پشتیبانی از جنگنده ها، بمب افکن ها، انتقال دهنده ها، سوخت رسان های هوایی، موشک ها و ... برای استفاده های نظامی، شهری و تجاری، این بخش توسعه و ارتقا ظرفیت ها و توانایی ها از طریق فناوری های شناسایی و نظارتی، و ارتباطی و اطلاعاتی را بر عهده دارد. همچنین این بخش فعالیت های خود را به حوزه های جدید مانند سیستم های بدون سرنشین، امنیت فضای مجازی اینترنت، مدیریت انرژی و پشتیبانی و تدارکات گسترش داده است.
گروه خدمات بوئینگ
رشد سودآور از طریق فراهم کردن خدمات زیرساختی مورد نیاز برای اداره فعالیت های جهانی بوئینگ در دستور کار این بخش قرار دارد. این بخش طیف گسترده ای از خدمات را در سراسر جهان انجام می دهد که از آن جمله می توان به خدمات تاسیساتی، مایای کارکنان و خدمات، استخدام، امنیت، حمل و نقل و ... اشاره کرد. همچنین این بخش خدمات مسافرتی جامعی به کارکنان بوئینگ ارائه کرده و مدیریت فروش و خرید تمام اموال استیجاری و ملکی آن را نیز بر عهده دارد.
بوئینگ ۷۰۷
بوئینگ ۷۰۷ از سال ۱۹۵۸ تا ۱۹۷۹ توسط شرکت آمریکایی بوئینگ تولید می شد. این هواپیما ظرفیت حمل ۱۴۰ تا ۱۸۹ مسافر را داشته و نیروی مورد نیاز خود را از چهار پیشرانه دریافت می کند.جالب است بدانید این هواپیما جزو ایمن ترین هواپیماهای دنیاست ! چنانکه هنوز هم در برخی از کشورها ، مقامات سیاسی ، تنها با این غول پهن پیکر پرواز های مهم خود را انجام میدهند !
بوئینگ ۷۲۷
بوئینگ ۷۲۷ برای پروازهای کوتاه تا متوسط برد طراحی شده است. این هواپیما ظرفیت حمل ۱۴۹ تا ۱۸۹ مسافر را داشته و نسخه های به روز شده آن قابلیت طی مسافت ۲ هزار و ۷۰۰ مایل دریایی را دارند. بوئینگ ۷۲۷ گزینه ای مناسب برای پروازهای داخلی محسوب می شود. هم اکنون برخی از شرکتهای هواپیمایی داخلی از این هواپیما استفاده میکنند . جالب اینکه در جمع هایی که کروی پروازی حضور دارند که با بویینگ 727 پرواز کرده اند و صحبت در مورد هواپیما داغ است ، از این هواپیما " شدیدا " به نیکی یاد میکنند .
این هواپیما تحت عنوان " پرنسس " شرکت بویینگ شناخته شده است و همچنان با ضریب ایمنی بالایی در حال پرواز است و شخصا با توجه به سابقه پروازی که با این هواپیما دارم ، تصور میکنم جزو دوست داشتنی ترین هواپیما هاست .
بوئینگ ۷۶۷
بوئینگ ۷۶۷ در میان برترین هواپیماهای تجاری شرکت بوئینگ قرار دارد. این هواپیما از دو پیشرانه نیروی خود را دریافت کرده و نسبتا پهن پیکر است.
بوئینگ ۷۵۷
بوئینگ ۷۵۷ یکی از محصولات جدید شرکت بوئینگ محسوب می شود که تولید آن در سال ۱۹۸۱ آغاز شده و در تا سال ۲۰۰۴ ادامه داشت. طراحی جدید بال ها در این هواپیما موجب کاهش مقاومت آیرودینامیکی شده است. بوئینگ ۷۵۷ ظرفیت حمل ۲۸۹ مسافر را دارد.
بوئینگ ۷۸۷
بوئینگ ۷۸۷ به نام "دریم لاینر " نیز شناخته می شود و مایه افتخار و غرور بوئینگ است ! این هواپیما از بهره وری سوخت بالایی برخوردار بوده و در ساخت بدنه آن از مواد کامپوزیت استفاده شده است. طراحی داخلی و خارجی این هواپیما به منظور تجربه پروازی منحصر به فرد انجام شده است. بوئینگ ۷۸۷ گزینه ای فوق العاده برای مسیرهای پروازی بین المللی محسوب می شود.
بو
ئینگ ۷۳۷
خانواده بوئینگ ۷۳۷ همچنان در حال رشد است. از مدل هایی که در حال حاضر در ایرلاین های تجاری دنیا و برخی از شرکتهای ایرانی فعال هستند می توان به ۷۳۷-۶۰۰ ، ۷۳۷-۷۰۰ ، ۷۳۷-۸۰۰ و ۷۳۷-۹۰۰ ER اشاره کرد. با توجه به فروش بالای این هواپیما، شرکت بوئینگ تولید مدل ۷۳۷ MAX را در دستور کار خود قرار داده که البته به نظر نمی رسد تا سال ۲۰۱۷ شاهد حضور آن در آسمان باشیم.
پرواز موفقیت آمیز عضو جدید خانواده بوئینگ
پرواز آزمایشی نسل جدید هواپیماهای بوئینگ 737 با موفقیت انجام شد تا بازار خود را برای پذیرایی از تازه واردی فوق مدرن آماده کند.
ضمنا در جریان باشید ، پرواز آزمایشی هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ MAX از واشنگتن آغاز شد و در Boeing Field سیاتل با موفقیت به پایان رسید ! این نخستین پرواز آزمایشی این هواپیمای فوق مدرن مسافربری برای کسب مجوزهای لازم پروازی محسوب می شد.
این پرواز توسط دو تن از ماهرترین خلبانهای شرکت بوئینگ انجام شد و طی آن سیستمهای پیشرفته پروازی و مانوردهی آن مورد آزمایشهای دقیق ناوبری قرار گرفت.
در این پرواز که دو ساعت و ۴۷ دقیقه به طول انجامید هواپیما به ارتفاع قابل توجه ۷۶۲۰ متری زمین رسید و این درحالی بود که تا ۴۶۳ کیلومتر بر ساعت نیز سرعت داشت.
عضو جدید خانواده ۷۳۷ بوئینگ در نسخه های مختلف ۷۳۷ MAX ۷، MAX ۸، MAX ۲۰۰ و MAX ۹ ساخته می شود.
بوئینگ اعلام کرده که مصرف سوخت این هواپیمای فوق مدرن در مقایسه با نسل قبلی ۷۳۷ تا ۲۰ درصد کمتر است که این مسأله با توجه به مصرف بالای سوخت در هواپیماها و همچنین قیمت آن، عامل تحریک کننده خوبی برای ترغیب خریداران به شمار می آید.
این شرکت بزرگ اعلام کرده که تاکنون سفارش خرید ۳ هزار و ۷۲ فروند از ۶۲ مشتری برای این هواپیمای جدید را دریافت کرده است.
ب
وئینگ ۷۷۷
ظرفیت بالای حمل مسافر این هواپیما - ۳۰۰ تا ۵۵۰ نفر - اصلی ترین دلیل محبوبیت آن در میان ایرلاین های تجاری است. بوئینگ ۷۷۷ یکی از گزینه های برتر برای فعالیت در مسیرهای بین المللی محسوب می شود.
بوئینگ ۷۴۷
غول 2 طبقه زیبا !
تردیدی وجود نداشت که بوئینگ ۷۴۷ برترین جایگاه در این فهرست را به خود اختصاص دهد. جامبو جت به عنوان مدل پایه هواپیمای ریاست جمهوری آمریکا - ایر فورس وان - نیز استفاده شده است. بسیاری از ایرلاین های جهان ، از جمله شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران ( ایران ایر ) و ماهان ، برای فعالیت های مسافری و باری خود به این هواپیما متکی هستند. در صحبتی که با یکی از خلبانان ماهر ایران ایر که در حال چک شدن روی این غول زیبا بود ، انجام میدادم ، در مورد حس سنگینی این هواپیما در لحظه بلند شدن از زمین سوال کردم ! وی در جواب گفت : این هوا پیما با این ابهت ، وقتی به سرعت لازمه جهت بلند شدن از زمین میرسد ( اصطلاحا سرعت VR ) مثل "گنجشک " از زمین بلند میشود !
این تصور وجور دارد که شرکت ایرباس ، در پاسخ به بویینگ 747 ، هواپیمای " ایرباس380 " را طراحی و تولید کرد .
۹۵/۰۳/۰۱